top of page

TRIP TO PORTO - PART II.


Přeji všem krásný čtvrtek! A vlastně také svátek. Doufám, že jste měli volný den a užili jste si ho podle vašich představ. Já tedy rozhodně ano. Ráno jsem začala jógou a dobrou snídaní a dopoledne strávila v blízkosti moře a knížky :-)


Teď už ale navážu na poslední článek a povím Vám něco málo o naší návštěvě Porta, kam jsme vyrazily v neděli navečer vlakem z Aveira. Cesta nás stála necelé 4 eura a trvala asi hodinu.


Hned po příjezdu na vlakové nádraží São Bento jsme byly velice příjemně překvapené. Už samotné vlakové nádraží vyzdobené modře zbarvenými keramickými obklady „azulejos“ neponechalo naše telefony jen tak ležet v kapsách. Udělaly jsme tedy pár fotek a zamířili směrem k našemu ubytování, které se nacházelo poblíž stanice metra Batalha.


Ubytování jsme si zajistily už předem přes Booking a jedna noc nás vyšla na 15 eur. Co se týče Porta, možností kde se nechat ubytovat je tam spousta a ceny jsou v celku příznivé.


Po příchodu na hotel nás přivítala roztomilá babička. Anglicky sice neuměla, takže domluva byla trochu složitější, ale nakonec se vše podařilo bez jakýchkoli potíží vyřídit. Zanedlouho se k nám připojila i druhá polovina naší party a my jsme se tak mohli jít porozhlédnout po nějaké dobré restauraci. Nakonec jsme vybrali typickou portugalskou a rozhodně jsme nelitovali. Já jsem si dala poprvé v životě mořského ďasa a za sebe můžu jen doporučit. Samozřejmě, že záleží, kde a jak vám ho připraví, ale ryba je to výborná. Kéž bych si jen pamatovala název restaurace :-)


No a jak se sluší a patří, dobře najedení jsme vyrazili okusit i portský noční život. Znovu jsme se přesvědčili, že v Portugalsku to žije za jakýchkoli podmínek. Byla sice neděle, ale popošli jsme o pár ulic dál a hned narazili na několik celkem dobře vypadajících barů. Jelikož ale byla většina z dámského osazenstva po celém dni unavená, rozhodly jsme se s klukama rozloučit a jít domů nabrat síly na další den.


Teď ale přijde ta méně příjemná část a také menší upozornění pro ty, co se budou potulovat po nočním Portu. Jelikož kluci nezamířili z baru rovnou na ubytování, ale směrem k železnému mostu Dom Luis I., čekalo je nepříjemné překvapení. Na jeho dolní části byli okradeni partou místních o všechny jejich peníze. Díkybohu to zůstalo jen u peněz a klukům se nic nestalo. Tím bych chtěla apelovat na všechny, co se rozhodnou procházet se po nočním Portu. Rozhodně se tomu místu vyhněte!!! Nebylo to totiž poprvé, co se něco takového stalo.


Jelikož bych ale byla ráda, aby mé články byly spíše pozitivního rázu, vrhneme se spolu na další den. Protože Vás nechci zahltit přebytečným množstvím informací, tady máte tedy několik tipů na zajímavá místa, která jsme navštívili:


Livraria Lello


Lístek si musíte zakoupit o čtyři domy výše v rohovém domu "Armazéns do Castelo". Vstupenka stojí 4 eura a můžete ji využít jako voucher na vybranou knihu. Knihovna sama o sobě je krásná a unikátní. Bohužel nás zde nemile překvapilo neskutečné množství lidí.


Most Dom Luis I.


Tento most je rozhodně dominantou Porta. Nabízí krásné pohledy na město i samotnou řeku Douro.


Lanovka Teleférico de Gaia


Lanovka Vás vyveze k horní části mostu a nabízí další z mnoha krásných výhledů nejen na samotnou promenádu. Jedna jízda nás stála 6 eur a v ceně vstupenky byla i ochutnávka portského vína v jednom z vinných sklípků. Konkrétně to bylo vinařství Quinta Santa Eufémia.


Vlakové nádraží São Bento


Jedno z nejoriginálnějších vlakových nádraží proslulé zdobením keramickými obklady azulejos.


Katedrála Sé de Porto


Hlavní katedrála Porta. V okolí se nacházejí krásné výhledy na centrální část města.


Church of Santo Ildefonso


Kostel zdobený typickými azulejos.


Promenáda Cais da Riberia


Jedno z nejpopulárnějších míst z celého Porta. Takže všude plno turistů, avšak místo kde můžete ochutnat dobrou portugalskou kuchyni a portské víno.

Ach ty červánky ♥

No a nezapomněli jsme ochutnat ani francezinhu. Typický portugalský sandwich plněný masem, politý sýrem, plavající v pálivé rajčatové omáčce. No žádná vyšší gastronomie to rozhodně není :-D


Někde jsem četla, že v Steak&Shake si můžete dát dobrý burger za přiměřenou cenu. My jsme ale pro tentokrát upřednostnili portugalskou kuchyni.

A zase ten Hard Rock...

Doufám, že se Vám fotky líbily a vidíme se u dalšího postu!


Tak užívejte léta a hlavně se nezapomínejte smát ♥


Vaše P.

  • 1498106190_online_social_media_facebook
  • 1498106261_instagram_online_social_media_photo
  • 1498106246_mail_email_envelope_send_message
bottom of page